Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania porównawcze jakości połączeń powłok warstwowych ze względu na intensyfikację wymiany ciepła

Tytuł:
Badania porównawcze jakości połączeń powłok warstwowych ze względu na intensyfikację wymiany ciepła
Autorzy:
Chatys, R.
Orzechowski, T.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
wymienniki ciepła
struktury włókniste
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy rozpatrzono właściwości warstwowych struktur złożonych z miedzianej siatki i metalowych włókien o różnej długości ze względu na proces intensyfikacji wymiany ciepła. Nakładane na gładką powierzchnię warstwy były wytwarzane z wykorzystaniem procesów kontrolowanej dyfuzji w obecności atmosfery redukcyjnej. Badania prowadzono dla trzech różnych warstw: z cienkich miedzianych drutów, siatka z nasypaną warstwą włóknistą, siatka z dwiema warstwami włókien o różnej długości. Własności cieplne struktur analizowano z wykorzystaniem kamery termowizyjnej. Wykazano wyraźnie lepsze właściwości dobrze upakowanych struktur warstwowych ze względu na ich właściwości mechaniczne i cieplne.
Properties of laminar structures composed of copper mesh and fibre have been investigated in the paper. Laminar coatings have been manufactured with use of diffusion processes in the presence of reducing gas agent. Thermal properties of three different structures have been analysed with the use of thermovision camera. Better quality of the discussed coatings has been shown. The reasons of their quality are better joints between the layers and the base of the sample.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies