Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of EPR spectrometry, thermoluminescence, analyses of DNA damage and germination power for detection of irradiated foods

Tytuł:
Application of EPR spectrometry, thermoluminescence, analyses of DNA damage and germination power for detection of irradiated foods
Autorzy:
Malec-Czechowska, K.
Stachowicz, W.
Dancewicz, A.M.
Szot, Z.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
spektrometria EPR
termoluminescencja
detekcja
napromieniowanie
EPR spectrometry
thermoluminescence
detection
irradiation
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of our own detection of irradiation in various foods: meat, poultry, fishes, spices, dried fruits, mushrooms, crops, fresh fruits and food additives are presented. The techniques for detection whether foods have been irradiated or not, such as EPR spectrometry, thermoluminescence (TL), DNA damage by "comet" method and ability for germination of grains has been discussed. The applicability of particular technique to specific food-stuffs has been indicated.
Przedstawiono własne wyniki detekcji napromieniowania różnych rodzajów żywności: mięsa, drobiu, ryb, suszonych owoców, orzechów, grzybów, zbóż, świeżych owoców oraz dodatków do żywności. Omówiono zastosowanie do oceny czy żywność była napromieniowana, czy nie, techniki EPR, termoluminescencji (TL), metody "kometkowej" badania uszkodzeń DNA, oraz pomiarów zdolności kiełkowania. Wskazano zakres stosowalności poszczególnych technik w stosunku do różnych rodzajów żywności.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies