Tytuł pozycji:
Mikrobiologiczna analiza jakości powietrza zewnętrznego na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej
Jakość powietrza atmosferycznego i poziom jego zanieczyszczeń to zagadnienia, które odgrywają obecnie bardzo ważną rolę w życiu każdego organizmu żywego, w tym przede wszystkim człowieka i to niezależnie od miejsca jego zamieszkania/pracy/nauki. Jest to szczególnie istotne w miastach, ponieważ powietrze atmosferyczne nie ma jakichkolwiek naturalnych barier ochronnych, a przez to staje się odbiorcą dużych ilości różnego rodzaju zanieczyszczeń. Z tego powodu w niniejszym artykule zdecydowano się na wykonanie pilotażowej mikrobiologicznej analizy jakości powietrza zewnętrznego, głównie w kontekście ukształtowania terenu i jego zagospodarowania, pokazując, że to właśnie zagospodarowanie terenu może mieć duży wpływ na liczbę drobnoustrojów w powietrzu zewnętrznym. Dokonano również wstępnej analizy wpływu lokalnych warunków pogodowych na liczebność bakterii i zarodników grzybów w powietrzu. Dzięki temu autorzy chcieli wykazać, że pomiary mikrobiologiczne mogą stać się nieodłącznym elementem planowania zagospodarowania przestrzeni, kształtowania krajobrazu, czy też opracowywaniu koncepcji małej architektury związanej z odpoczynkiem człowieka.
The quality of atmospheric air and the level of its pollution are issues that currently play a crucial role in the lives of all living organisms, particularly humans, regardless of their place of residence, work, or study. This is especially important in cities, as atmospheric air lacks any natural protective barriers and, therefore, becomes the recipient of large amounts of various pollutants. For this reason, this article focuses on conducting a pilot microbiological analysis of outdoor air quality, mainly in the context of landform and land use, demonstrating that land use can significantly affect the number of microorganisms in the outdoor air. A preliminary analysis of the impact of local weather conditions on the concentration of airborne bacteria and fungal spores was also conducted. With this, the authors aim to show that microbiological measurements could become an integral part of spatial planning, landscape shaping, or developing concepts for small architecture related to human recreation.