Tytuł pozycji:
Charakterystyka reologiczna kosmetyków na bazie kolagenu
Produkty o wysokiej lepkości są przez nas powszechnie używane w codziennym życiu. Ich analiza dla badacza często jest jednak utrudniona. Reologia matrycy utrudnia badania analityczne. Wciąż konieczne są kolejne narzędzia poznawcze, by produkty o wysokiej lepkości opisać jeszcze dokładniej. Ma to jeszcze większe znaczenie w aplikacji komercyjnej, gdzie czas analizy i jej koszt są parametrami krytycznymi, często decydującymi o wprowadzeniu produktów na rynek. Kolagen jest nąjpowszechniej występującym białkiem w organizmie ludzkim. Jest pozyskiwany z organizmów zwierząt i szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. W niniejszej pracy przeprowadzono szeroką charakterystykę reologiczną żelowych kosmetyków na bazie kolagenu. Stwierdzono, że mają one charakter nieniutonowski i pseudoplastyczny, o wyraźnie zaznaczonej tiksotropii i granicy płynięcia.
Products with high viscosity are commonly used by us in everyday life. Their analysłs for the researcher, however, is often difficult. There are still needed another cognitive tools to products with high viscosity to describa more precisely. This is even more important in commercial applications where time analysis and its cost are critical parameters, often deciding to introduce products to the market. Collagen is the most common protein in the human body. It is derived from mammals and widely used in food, pharmaceutical and cosmetic industries. In this paper an extensive rheological characteristics of gel-based cosmetics collagen was conducted. It was found that they have the non-newtonian and pseudoplastic character, with clearly marked thixotropy and yield stress.