Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nutraceutyki - szansa dla zdrowia współczesnych konsumentów

Tytuł:
Nutraceutyki - szansa dla zdrowia współczesnych konsumentów
Autorzy:
Kostecka, M.
Czernecki, T.
Szot, P.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
nutraceutyki
choroba cywilizacyjna
probiotyki
prebiotyki
fitozwiązki
nutraceuticals
diseases of civilization
probiotics
prebiotics
phytochemicals
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nutraceutyk to żywność lub substancja wyizolowana z produktu żywnościowego, która ma udowodnione naukowo działanie prozdrowotne w obszarze terapeutycznym lub profilaktyki zdrowia. Nutraceutyki mogą być otrzymywane z surowców roślinnych, zwierzęcych lub pochodzenia mikrobiologicznego, przy czym w praktyce są to głównie substancje pochodzenia roślinnego – tzw. substancje fitochemiczne. Obecnie obserwuje się wzrost rynku nutraceutyków i żywności funkcjonalnej, która przypomina żywność tradycyjną, lecz wykazuje udowodnione, korzystne działanie w ilościach spożywanych zwyczajowo. W publikacji omówiono probiotyki, prebiotyki, kwasy omega-3 i fitozwiązki, ze szczególnym uwzględnieniem związków polifenolowych i fitoestrogenów.
The word „nutraceuticals” refers to food or a substance isolated from a food product that has scientifically proven health-promoting activity in the field of therapeutic or health preventive effects. Nutraceuticals can be obtained from raw materials of plant, animal or microbial origin. However, in practice they are mainly substances of plant origin – so-called phytochemicals. Nowadays, there is a growth market for nutraceuticals and functional foods, which resembles a traditional food but has proven beneficial effect in the amounts customarily consumed. Probiotics, prebiotics, omega-3 fatty acids and phytochemicals, with particular emphasis on polyphenolic compounds and phytoestrogens, are presented.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies