Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modernizacja chłodni spożywczej w świetle wymagań dotyczących ograniczania czynników chłodniczych o wysokim GWP

Tytuł:
Modernizacja chłodni spożywczej w świetle wymagań dotyczących ograniczania czynników chłodniczych o wysokim GWP
Autorzy:
Ruciński, Adam
Brański, Filip
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
chłodnia spożywcza
modernizacja chłodni spożywczych
f-gaz
HFC
czynniki chłodnicze
GWP
potencjał tworzenia efektu cieplarnianego
R407c
R1234yf
R454C
food cooler
modernisation of cold stores
F-gases
refrigerants
global warming potential
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zakład Chłodnictwa i Energetyki Budynku, Instytut Techniki Cieplnej, Politechnika Warszawska W artykule przedstawiono analizę przebudowy instalacji chłodniczej z uwzględnieniem wybranych alternatywnych czynników chłodniczych o niskim potencjale zwiększania efektu cieplarnianego. Przeanalizowano budowę pomieszczenia chłodni wraz z systemem chłodniczym i na podstawie sporządzonego bilansu cieplnego wyznaczono zapotrzebowania na chłód. W efekcie prac wytypowano dwa czynniki chłodnicze i dobrano urządzenia, w oparciu o które porównano oba rozwiązania i wyznaczono rozwiązanie najbardziej efektywne.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies