Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Znaczenie trwałości żywności dla producentów i konsumentów. Teraźniejszość i przyszłość

Tytuł:
Znaczenie trwałości żywności dla producentów i konsumentów. Teraźniejszość i przyszłość
Autorzy:
Bugajewska, A.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
badania przechowalnicze
PAO
NHDD
badanie obciążeniowe
oczekiwania konsumentów
wyzwania dla producentów żywności
durability study
challenge study
consumer expectations
business opportunity for food producers
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania oceniające trwałość żywności, nazywaną często cyklem życia produktu czy okresem przydatności do spożycia (shelf life), są obecnie niewystarczająco wykorzystywane przez producentów. Znajomość rodzajów badań przechowalniczych (standardowych, przyspieszonych, PAO, NHDD, obciążeniowych) oraz umiejętność prawidłowego ich doboru we współpracy z laboratorium eksperckim umożliwiają uzyskanie silnej pozycji na rynku, a także optymalizację kosztów takich badań. Dzięki właściwym badaniom przechowalniczym producent zyskuje wiedzę o swoim produkcie, którą może skutecznie wykorzystać do tworzenia w procesie projektowania nowych produktow czy modyfikacji już wytwarzanych przy zapewnieniu ich bezpieczeństwa i oczekiwanej przez konsumentów jakości.
Studies evaluating the durability of food, being often called a shelf-life of the product are currently underused by manufacturers who have entered into an era of new challenges related to consumer expectations on low-processed food, as most natural (clean label) with high nutritional value. Knowledge of all available types of shelf life studies (standard, accelerated, PAO, NHDD, challenge tests) and the ability to select them correctly for purpose which must be obtained in collaboration with professional expert laboratory - in this field is the key to success to build a strong market position and optimize cost of this project. Owing to the proper shelf life study, the manufacturer gains a broad and accurate knowledge about his product that can be successfully used in a number of areas related to the design of new products, modification of already produced while ensuring their safety and quality expected by the consumer.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies