Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biocomposites with a Content of Keratin from Chicken Feathers

Tytuł:
Biocomposites with a Content of Keratin from Chicken Feathers
Autorzy:
Wrześniewska-Tosik, K.
Adamiec, J.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
keratin
feathers
fibrous biocomposites
sorption
keratin solutions
cellulose
alginate
keratyna
pierze
biokompozyty włókniste
sorpcja
rozwiązania keratynowe
celuloza
alginian
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The market’s demand for fibrous materials with increased moisture retention is principally connected with the essential development of sanitary and cosmetic products. Keratin, which is included in feathers, appears to be an original raw material which enables fibrous composite materials of this kind to be manufactured. The aim of our investigation was to obtain different keratin forms from feathers, to identify and determine these forms, and to indicate new application directions connected with fibres and fibrous products. An optimum extraction method for obtaining keratin from chicken feathers was developed, and an attempt was made to obtain stable keratin solutions with the addition of other biopolymers, such as cellulose and alginate.
Jednym z produktów ubocznych, w przemyśle spożywczym, który występuje w dużych, wzrastających ciągle ilościach i jest w niewielkim stopniu wykorzystany, jest keratyna piór kurzych. Zapotrzebowanie rynku na materiały włókniste o podwyższonej retencji wilgoci wiąże się z istotnym rozwojem produkcji wyrobów sanitarnych i kosmetycznych. Keratyna zawarta w piórach wydaje się być oryginalnym surowcem pozwalającym na wytworzenie tego rodzaju włóknistych materiałów kompozytowych. Przedmiotem badań było otrzymanie różnych form keratyn pochodzących z piór, zdefiniowanie tych form oraz wskazanie nowych kierunków aplikacyjnych. Opracowano optymalną metodę ekstrakcji keratyn i podjęto próby otrzymania stabilnych roztworów keratynowych z dodatkiem innych biopolimerów, takich jak celuloza i alginian.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies