Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Beton samozagęszczalny o niskim cieple hydratacji

Tytuł:
Beton samozagęszczalny o niskim cieple hydratacji
Autorzy:
Gołaszewski, J.
Cygan, G.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
beton samozagęszczalny
ciepło hydratacji
zielony beton
konstrukcja masywna
self-compacting concrete
hydration heat
green concrete
massive construction
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono koncepcję projektowania samozagęszczalnych betonów o niskim cieple hydratacji przeznaczonych do konstrukcji masywnych i konstrukcji wykonywanych w okresie podwyższonych temperatur. Przedstawiono przykładowe betony samozagęszczalne zaprojektowane wg tej koncepcji, wykazując, że charakteryzują się one właściwościami reologicznymi stabilnymi w czasie, niskim wydzielaniem ciepła oraz dobrymi właściwościami wytrzymałościowymi. Dzięki stosowaniu cementów o małej ilości klinkieru oraz dodatków mineralnych betony te spełniają warunki stawiane betonom niskoemisyjnym (betonom zielonym).
The article presents the concept of self compacting concretes with low hydration heat which can be used for massive constructions and constructions erected in high temperatures. The paper demonstrates that self-compacting concretes designed in accordance with this concept are characterized by rheological properties that are stable over time, low heat production and, despite the small amount of clinker, good strength properties. They also meet the conditions for green concrete.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies