Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Air quality in Poland and the potential of elimination of odours from organic waste: a review of the literature

Tytuł:
Air quality in Poland and the potential of elimination of odours from organic waste: a review of the literature
Autorzy:
Żesławska, Patrycja
Zawieja, Iwona
Worwąg, Małgorzata
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
odours
regulation
air pollution
sustainability
odoury
regulacje prawne
zanieczyszczenia powietrza
zrównoważony rozwój
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In Poland, the problem of odour emissions is mainly associated with the agricultural sector, industry and municipal management. Odours pose a serious environmental challenge, negatively affecting both the quality of human life and the state of the environment. The aim of this article was to review the literature on the possibility of eliminating odours, in terms of sustainable development. The article describes the characteristics of air quality in Poland, taking into account selected odour compounds emitted into the atmosphere, assesses odour nuisance, paying particular attention to the characteristics of pollutants from animal husbandry and the possibility of elimination using the biofiltration process, in addition, the impact of air pollutants on human health and the functioning of ecosystems is determined, basic regulations and the possibility of odour management are detailed. It should be noted that animal husbandry is a key source of odour emissions. Technologies (including biofiltration) that rely on microorganisms to biologically break down pollutants can effectively reduce malodourous compounds emitted into the air. In the absence of unified standards and regulations relating to odourant emissions, it is crucial to carry out activities aimed at establishing clear air quality regulations. It is essential to reduce the negative effects of odourant emissions based on sustainable solutions.
W Polsce problematyka emisji substancji złowonnych związana jest głównie z sektorem rolnym, przemysłem i gospodarką komunalną. Odoury stanowią poważne wyzwanie środowiskowe, wpływając negatywnie zarówno na jakość życia ludzi, jak również na stan środowiska. Celem niniejszego artykułu było dokonanie przeglądu danych literaturowych na temat możliwości eliminacji odourów w kontekście zrównoważonego rozwoju. W artykule opisano charakterystykę jakości powietrza w Polsce, biorąc pod uwagę wybrane związki złowonne emitowane do atmosfery, dokonano oceny uciążliwości zapachowej, zwracając szczególną uwagę na charakterystykę zanieczyszczeń pochodzących z hodowli zwierząt i możliwości ich eliminacji z wykorzystaniem procesu biofiltracji, ponadto określono wpływ zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzi i funkcjonowanie ekosystemów, szczegółowo opisano podstawowe regulacje prawne oraz możliwości zarządzania odourami. Należy podkreślić, że hodowla zwierząt jest kluczowym źródłem emisji odourów. Technologie (między innymi biofiltracja), które polegają na wykorzystaniu mikroorganizmów do biologicznego rozkładu zanieczyszczeń, mogą skutecznie redukować związki złowonne emitowane do powietrza. W związku z brakiem ujednoliconych norm i przepisów, odnoszących się do emisji odourantów, kluczowe jest prowadzenie działań mających na celu ustanowienie klarownych regulacji prawnych dotyczących jakości powietrza. Nie-zbędne jest ograniczenie negatywnych skutków emisji odourów, opartych na rozwiązaniach zgodnych z założeniami zrównoważonego rozwoju.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies