Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Projektowanie wentylacji kuchni zbiorowego żywienia zgodne z normami PN-EN 16282-1 oraz VDI 2052

Tytuł:
Projektowanie wentylacji kuchni zbiorowego żywienia zgodne z normami PN-EN 16282-1 oraz VDI 2052
Autorzy:
Leciej-Pirczewska, Dorota
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
wentylacja
okap kuchenny
strumień konwekcyjny
kuchnia zbiorowego żywienia
ventilation
kitchen extractor hood
thermal airflow
commercial kitchen
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono podstawowe zasady projektowania wentylacji mechanicznej w kuchniach zbiorowego żywienia zgodnie z normą europejską PN-EN 16282-1:2017-09 Wyposażenie kuchni przemysłowych - Elementy składowe do wentylacji kuchni przemysłowych - Część 1: Ogólne wymagania włącznie z metodą obliczeń oraz normą niemiecką VDI 2052 z kwietnia 2017 - Technologia wentylacji kuchni. Przepisy te dotyczą kuchni przemysłowych, pomieszczeń towarzyszących oraz innych dużych obiektów przetwarzających żywność. Zwrócono szczególną uwagę na aspekty komfortu cieplnego (temperatura, wilgotność względna, prędkość powietrza), metody obliczeniowe strumienia powietrza usuwanego przez okapy kuchenne oraz zalecane rozwiązania wentylacji ogólnej w kuchniach.
The paper presents basic rules of ventilation design in commercial kitchens according to European standard PN-EN 16282-1:2017-09 Equipment for commercial kitchens – Components for ventilation in commercial kitchens - Part 1: General requirements including calculation method and German standard VDI 2052 Part 1: 2017–04–Air conditioning - Kitchens. These standards are applicable to commercial kitchens, associated areas and other installations processing foodstuffs intended for commercial use. The paper pays attention to ergonomic aspects in relation to ventilation of the kitchen (temperature, moisture, air velocity), methods for calculating the extraction airflows for kitchen extraction hoods and advise air distribution within the room.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies