Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy

Tytuł:
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Autorzy:
Mirosz, Paweł
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe
oświadczenia zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition claims
health claims
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mleko i przetwory mleczne odgrywają ważną rolę w diecie zarówno populacji generalnej jak i wrażliwych grup konsumentów. Termin „żywność funkcjonalna” nie jest zdefiniowany w unijnym prawie żywnościowym jednak nie oznacza to, że produkty ktore charakteryzuje korzystana dla zdrowia funkcjonalność nie podlegają obowiązującym przepisom. Żywność funkcjonalna podlega pod ogólne i szczegółowe przepisy dotyczące zarówno jakości handlowej jak i bezpieczeństwa. Z punktu widzenia przedsiębiorców szczególnie istotne wydają się zagadnienia dotyczące stosowania nazw zarezerwowanych dla mleka i produktów mlecznych, zasady dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz innych substancji o działaniu odżywczym lub innym fizjologicznym, a także reguły dotyczące przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem stosowania terminu „probiotyk”.
Milk and milk products play an important role in the diet of both the general population and vulnerable consumers. The term “functional food” is not defined in the EU food law, however, it does not mean that products with health-promoting properties are not the subject of current regulations. Functional food undergoes general and specific regulations regarding both marketable quality and safety. For food business operators particularly important might be, the issues regarding the use of names reserved for milk and milk products, the rules of adding vitamins and minerals and other substances with nutritional or other physiological properties, as well as the rules for providing information about food to consumers, with particular focus on the use of the term of “probiotic”.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies