Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of food waste co-digestion on the quality of the digested sludge and leachate parameters

Tytuł:
Effect of food waste co-digestion on the quality of the digested sludge and leachate parameters
Autorzy:
Miodoński, Stanisław
Kokurewicz, Łukasz
Szetela, Ryszard
Muszyński-Huhajło, Mateusz
Janiak, Kamil
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
sewage sludge
methane
frying oil
osad ściekowy
metan
frytura
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Co-digestion of sewage sludge with other wastes allows a significant increase in energy production from fermentation gas, at the expense of a potential increase in the mass of sludge to be disposed of and the nitrogen load in the leachate. The paper presents the results of research on the co-digestion of sewage sludge with used frying oil and restaurant waste. The resulting increase in gas volume production was significant (60 and 45%, respectively) with virtually no increase in digester sludge mass. The capillary suction time tests showed no effect of co-digestion on the filtration properties of the digested sludge.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies