Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ sposobu suszenia odpadów owocowych na zmiany ich właściwości fizykochemicznych

Tytuł:
Wpływ sposobu suszenia odpadów owocowych na zmiany ich właściwości fizykochemicznych
Autorzy:
Kowczyk-Sadowy, M.
Obidziński, S.
Dołubizno, M.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
odpady owocowe
suszenie odpadów owocowych
właściwości fizykochemiczne
surowce wtórne
fruit waste
drying fruit waste
physicochemical properties
recyclable materials
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Odpady przemysłu rolno-spożywczego mają wiele wartości odżywczych, witamin, błonnik, wartościowe tłuszcze, białka, pektyny oraz inne związki mineralne, dlatego też powinno się je traktować jak surowce wtórne i wykorzystywać w jak największym stopniu. Procesy termiczne są jednymi z najważniejszych i najczęściej stosowanych metod utrwalania żywności zapewniającymi trwałość mikrobiologiczną, a także zmniejszenie aktywności wody poprzez redukcję jej zawartości lub dostępności. Odpowiedni dobór parametrów, jak i metod suszenia pozwala zachować wiele cennych substancji, a tym samym otrzymać wysoką jakość suszu.
H2O activity, contents of phenolic compds. and vitamin C as well as caloric value of pomace of 3 Polish apple varieties after drying by various methods at temp. 23-55°C as well as before drying were detd. to assess the suitability of the waste for food and energy applications. The drying resulted in reducing the contents of phenolic compds. and ascorbic acid (depending on the method of drying and the type of pomace) by 2-25% and 2-45% resp. The freeze drying caused the highest decrease of water activity in the tested wastes. The caloric value of the pomace was high and comparable to the heating values of typical energy plants.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies