Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modeling on Char Combustion Characteristics in Fly-ash and Its Countermeasure Improved for Circulating Fluidized Bed Boilers

Tytuł:
Modeling on Char Combustion Characteristics in Fly-ash and Its Countermeasure Improved for Circulating Fluidized Bed Boilers
Autorzy:
Fan, B.
Liu, X.
Qiao, X.
Jin, Y.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
circulating fluidized bed
char
fly-ash
combustion
CFB
zwęglanie
popiół lotny
zapłon
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A mathematical model of single char particle combustion in circulating fluidized bed (CFB) boiler is developed in this paper. Its numerical solution in operating conditions of CFB boiler verifies the nature of a phenomenon that the distribution of carbon content of char particles in fly-ash has a peak value versus their diameters. When the temperature of the fine char particle is close to the bed temperature, there also exists a peak value for its burn-out time. The fly-ash recirculation and the hot cyclone are presented to improve combustion of char particles.
W artykule przedstawiono model matematyczny zapłonu zwęglonych cząstek (sadzy) w kotle z cyrkulacją warstwową fluidalną (ang. Circulating Fluidized Bed – CFB). Wyjaśniono w ten sposób charakterystykę rozkładu zawartego w cząstce węgla oraz wpływu temperatury cząstki na szybkość wypalania. Dla poprawy sprawności procesu, zaproponowano zastosowanie recyrkulacji lotnych popiołów oraz wiru gorącego powietrza.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies