Tytuł pozycji:
Rolnictwo ekologiczne w Polsce w aspekcie integracji z Unią Europejską
Rolnictwo ekologiczne jest integralnym elementem ekorozwoju, który odwołuje się do potrzeby realizacji wielu celów ekologicznych, a zwłaszcza zachowania trwałości zasobów naturalnych w przyszłości (zgodnie z zasadą sprawiedliwości międzypokoleniowej w dostępie do tych zasobów). Rolnictwo to w największym stopniu wpisuje się w ekorozwój ze względu na wielorakość realizowanych celów ściśle korespondujących z nowym podejściem do obecnego i przyszłego rozwoju. W wiązce tych celów priorytetowe znaczenie mają cele ekologiczne, co jednocześnie warunkuje stosowanie w nim jednych, ściśle określonych metod produkcji (na przykład biologicznych metod ochrony roślin) i wyklucza stosowanie innych (na przykład chemicznych metod ochrony roślin). Polska ma szczególnie korzystne warunki przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa ekologicznego, ze względu między innymi na duży udział obszarów przyrodniczo cennych. Do tej pory nie zostały jednak stworzone sprzyjające warunki ekonomiczne stymulujące jego rozwój. Wskazuje na to wolniejszy przyrost gospodarstw ekologicznych w porównaniu zarówno do krajów Unii Europejskiej, jak i krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Można jednak oczekiwać, że integracja z Unią przyczyni się do przyspieszenia rozwoju rolnictwa ekologicznego ze względu między innymi na przystąpienie Polski do programów rolno-środowiskowych oraz pojawienia się nowych możliwości eksportowych, jakie stworzy wolny przepływ towarów.
The article defines the place and the meaning of polish ecological agriculture in the aspect of future integration to the European Union structures. The basic characteristics of European ecological food market is presented. Knowing them helps to define possibilities and barriers of the presence of Polish food in the European market. Conclusions contain some recommendation for the increase of polish ecological food competitiveness in the European Union market. The priority should be given to the dynamic growth of polish ecological food production and process. It is important that polish ecological food caters for European consumers' tastes and expectations.