Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Design of highly sensitive temperature sensor based on photonic band gap structure

Tytuł:
Design of highly sensitive temperature sensor based on photonic band gap structure
Autorzy:
Grine, Farouk
Ammari, Halima
Benhabiles, Mohamed Taoufik
Riabi, Mohamed Lahdi
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
temperature sensing
photonic band gap structure
PBGS
sensor
microstrip
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper, a novel microstrip resonator technique for temperature sensing is proposed, designed, and implemented using a hybrid planar microstrip line and photonic band gap (PBG) structure. To implement the PBG structure of the microstrip line, a microfluidic channel with periodic form is introduced into the substrate and filled with water. The operation principle of the sensor is based on a frequency shift due to the variation in the center of the band gap, which in turn changes with the variation of the permittivity of water, which relates to the temperature. The different empirical expressions describing the complex permittivity with the resonant frequency were carried out. The proposed sensor is simple in design and low cost, which may be applied in different applications at the industrial.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies