Tytuł pozycji:
Właściwości wytrzymałościowe tworzywa biodegradowalnego wytworzonego metodą wytłaczania i prasowania
Badaniom wytrzymałościowym poddano tworzywo biodegradowalne sporządzone z udziałem skrobi ziemniaczanej i polietylenu. Próbki zostały wykonane metodą wytłaczania. Część próbek poddana została dodatkowo prasowaniu w temp. od 110 do 170°C. Próbki wytłaczane charakteryzowały się większym wydłużeniem i mniejszym naprężeniem w momencie zerwania w porównaniu z próbkami poddanymi prasowaniu. Wpływ temperatury prasowania na naprężenia zrywające opisano funkcją liniową w zakresie temperatur od 110 do 155°C, przy czym wartości naprężenia zrywającego rosły od 10,26 MPa do 11,08 MPa. Próbka prasowana w temperaturze 170°C uległa zerwaniu przy wartości naprężenia 10,42 MPa. Wpływ temperatury prasowania na wydłużenie przy zerwaniu w zakresie temperatur od 125 do170°C opisano funkcją wykładniczą, przy czym wartości wydłużenia malały od 120% do 81%. Próbka prasowana w temperaturze 110°C uległa zerwaniu przy wartości wydłużenia 71%.
Biodegradable material made from potato starch and polyethylene was subjected to strength tensile test. The samples were obtained by extrusion. Some of the samples were extra-compressed at temperature ranges from 110 to 170°C. Extruded samples were ruptured at higher extension under a lower stress than the compressed ones. The effect of temperature of compressing at the range from 110 to 155°C on stress at the rupture point was described by linear function. The stress value increased from 10.20 to 11.08 MPa, however, sample compressed at 170°C was ruptured at 10.42 MPa. The effect of temperature at the range from 125 to 170°C on extension at the rupture point was described by exponential function. The values decreased from 120 to 81%, however, the sample pressed at 100°C was ruptured at the extension of 71%.