Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of properties of polymer-ceramic filaments modified with aluminosilicates for use in 3D printing

Tytuł:
Evaluation of properties of polymer-ceramic filaments modified with aluminosilicates for use in 3D printing
Autorzy:
Twaróg, Rafał
Sendor, Michał
Rapacz-Kmita, Alicja
Gajek, Marcin
Marchewka, Jakub
Stodolak-Zych, Ewa
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
nanoclay
fused deposition modeling
3D printing
additive manufacturing
nanoglinka
druk 3D
wytwarzanie przyrostowe
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A study was conducted on selected nanoclay fillers, i.e. montmorillonite (MMT) or halloysite (HNT) in polylactic acid (PLA) pellets for the manufacture of filaments for 3D printing. A 1-3 weight fraction of the filler was used. In order to compatibilize the nanofiller with the PLA, two methods were employed to facilitate dispersion of the nanoclay particles: using prewetting of the nanoclay in dichloromethane (DCM) and introducing a short-chain plasticizer (polyethylene glycol, PEG200) during the homogenization process. The effectiveness of filler dispersion was verified by performing thermal analysis, i.e. thermogravimetry and differential scanning calorimetry (DG/DSC), as well as by microscopic observations. The processability of the obtained nanocomposite filament was verified for the finished products manufactured from both of the materials by FDM printing. Mechanical strength and impact tests were conducted on the printed samples. The results showed that the prints made from the nanocomposite filaments have better tensile strength (by 25 and 10% for PLA/HNT and PLA/MMT, respectively) compared to prints made from the pure polymer filament.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies