Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stabilization of poloxamine and poloxamer block copolymer complexes in chlorinated organic solvents – mathematical modelling

To develop a mathematical model describing the behavior of chromophore complexes, the main factors influencing the stability of poloxamine and poloxamer complexes were determined. Gel permeation chromatography, ultraviolet absorbance measurements and FT-IR were used for the analysis. It was found that the studied complexes in chlorinated organic solvents are unstable in the presence of oxygen, air, or water. The developed mathematical model allows for more effective planning and execution of experiments due to the possibility of predicting UV absorption based on the distribution of complexes in chlorinated solvents.
W celu opracowania modelu matematycznego opisującego zachowanie kompleksów chromoforowych określono główne czynniki wpływające na stabilność kompleksów poloksamin i poloksamerowych. Do analizy zastosowano chromatografię żelową, pomiary absorbancji w ultrafiolecie i metodę FT-IR. Stwierdzono, że badane kompleksy w chlorowanych rozpuszczalnikach organicznych są niestabilne w obecności tlenu, powietrza lub wody. Opracowany model matematyczny pozwala na efektywniejsze planowanie i wykonywanie eksperymentów ze względu na możliwość przewidywania absorpcji UV na podstawie rozkładu kompleksów w chlorowanych rozpuszczalnikach.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies