Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Water footprint as an indicator of water supply – ecosystem services. A case study for urban municipalities of Wielkopolska Region

Tytuł:
Water footprint as an indicator of water supply – ecosystem services. A case study for urban municipalities of Wielkopolska Region
Autorzy:
Stępniewska, M.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
świadczenia zaopatrujące
zaopatrzenie w wodę
ślad wodny
wirtualna woda
supplying benefits
water supply
water footprint
virtual water
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purposes of the study is to show the possibility of assessment ecosystem services related to water supply using an index which is the water footprint of regional consumption. Urban municipalities of Wielkopolska Region were chosen as the area of study. The total water footprint is considered in division into two components: direct and indirect water footprint. Within each of them, the aim was assumed to determine the blue, green and grey components, taking into account water source (ground or surface) and water pollution. To determine the degree of strain on water resources, the relation between the water demand and water availability is examined.
Celem artykułu jest ukazanie możliwości oceny świadczeń ekosystemów związanych z zaopatrzeniem w wodę za pomocą wskaźnika, jakim jest ślad wodny regionalnej konsumpcji. Tradycyjnie regionalne bilanse wodne uwzględniają tylko bezpośrednie zużycie wody, wyrażane jako wielkość poboru wód. Jednakże wskaźniki poboru wody nie dostarczają informacji na temat rzeczywistych potrzeb wodnych mieszkańców w relacji do ich konsumpcji. W analizie wzięto pod uwagę także zużycie pośrednie – objętość wody zużytej do wytworzenia dóbr, które są konsumowane przez ludność (wirtualna woda). Jako studium przypadku posłużyły gminy miejskie województwa wielkopolskiego. Całkowity ślad wodny przeciętnego konsumenta na analizowanym obszarze w latach 2008-2009 wynosił 1437 m3/rok (w tym 73% zielony komponent śladu wodnego, 9% niebieski i 18% szary). Około 89% całkowitego śladu wodnego było związane z konsumpcją produktów rolniczych, 10% z konsumpcją dóbr przemysłowych, a nieco poniżej 1% z bezpośrednim zużyciem wody w gospodarstwach domowych. Spośród artykułów rolniczych największy wkład do całkowitego śladu wodnego przeciętnego konsumenta miało spożycie mięsa, a następnie produktów zbożowych, kawy, herbaty i kakao. Import wirtualnej wody towarzyszący handlowi produktami rolniczymi i przemysłowymi odgrywa znaczącą rolę w oszczędzaniu zasobów wodnych regionu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies