Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metody wstępnego przygotowania surowców roślinnych do ekstrakcji nadkrytycznej

Tytuł:
Metody wstępnego przygotowania surowców roślinnych do ekstrakcji nadkrytycznej
Autorzy:
Kamiński, Piotr
Tyśkiewicz, Katarzyna
Konkol, Marcin
Rój, Edward
Kamiński, Tomasz
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
surowce roślinne
ekstrakcja nadkrytyczna
proces ekstrakcji
plant raw materials
supercritical extraction
extraction process
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono metody przygotowania surowców roślinnych do procesu ekstrakcji w warunkach nadkrytycznych. Koncentrują się one na umożliwieniu szybkiego i bezpiecznego procesu ekstrakcji oraz możliwego do zastosowania przy szerokim spektrum produkcyjności. Podziału metod przygotowania surowców dokonano ze względu na sposób destrukcji ścian komórkowych. Wprowadzony podział określa metody fizyczne i chemiczne. W ramach grupy metod fizycznych omówiono mielenie, homogenizację w warunkach wysokich ciśnień, homogenizację w warunkach dużych prędkości, a także z wykorzystaniem ultradźwięków i mikrofal oraz pulsującego pola elektrycznego.
A review, with 15 refs., of phys. and chem. methods including milling, high pressure or high speed homogenization, treatment with microwave and ultrasonic waves, and pulsating electric field.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies