Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelowanie schładzania schabu wieprzowego z dodatkowymi mikrostrumieniami

Tytuł:
Modelowanie schładzania schabu wieprzowego z dodatkowymi mikrostrumieniami
Autorzy:
Rusowicz, A.
Wrzosek, D.
Leszczyński, M.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
schab wieprzowy
schładzanie
modelowanie CFD
pork loin
cooling
modeling CFD
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zaprezentowano wyniki modelowania schładzania schabu wieprzowego od temperatury 35°C do temperatury końcowej 7°C. Schładzanie mięsa przeprowadzono w komorze chłodniczej w temperaturze -2°C z dodatkowym chłodzeniem w postaci mikrostrumieni. Otrzymono krzywe chłodzenia, następnie przeprowadzono modelowanie numeryczne nieustalonego chłodzenia mięsa. Do modelowania użyto modelu 3D wykorzystującego oprogramowanie ANSYS Fluent Zastosowano pewne uproszczenia geometrii schabu wieprzowego i porównano wyniki symulacji z otrzymanymi danymi eksperymentalnymi.
The paper presents the results of modeling pork loin cooling the temperature of 35°C to a final temperature 7°C Cooling meat was carried out in a freezing chamber at a temperature of -2°C with an additional cooling in the form of microjet. Curves cool were, followed by numerical modeling of transient cooling meat. Was used for modeling the 3D model using ANSYS FLUENT software. Some simplification applied geometry pork loin and compared the simulation results with experimental data obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies