Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Shape optimization of road tunnel cross-section by simulated annealing

Tytuł:
Shape optimization of road tunnel cross-section by simulated annealing
Autorzy:
Sobótka, M.
Pachnicz, M.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
simulated annealing
underground excavation
shape optimization
linear elasticity
energy of volumetric strain
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The paper concerns shape optimization of a tunnel excavation cross-section. The study incorporates optimization procedure of the simulated annealing (SA). The form of a cost function derives from the energetic optimality condition, formulated in the authors’ previous papers. The utilized algorithm takes advantage of the optimization procedure already published by the authors. Unlike other approaches presented in literature, the one introduced in this paper takes into consideration a practical requirement of preserving fixed clearance gauge. Itasca Flac software is utilized in numerical examples. The optimal excavation shapes are determined for five different in situ stress ratios. This factor significantly affects the optimal topology of excavation. The resulting shapes are elongated in the direction of a principal stress greater value. Moreover, the obtained optimal shapes have smooth contours circumscribing the gauge.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies