Tytuł pozycji:
Modelowanie matematyczne procesu perwaporacji roztworu woda-etanol z wykorzystaniem metod CFD oraz teorii Flory-Hugginsa
Rozdział mieszaniny woda-etanol ma duże znaczenie dla wielu gałęzi przemysłu. Powszechnie stosowane techniki rozdziału tego układu posiadają szereg wad. Jedną z alternatyw jest proces perwaporacji. W celu upowszechnienia stosowalności perwaporacji podjęto próbę modelowania wspomnianego układu. W tym celu wykorzystano model Flory-Hugginsa, I prawo Ficka oraz metody CFD. Otrzymane wyniki pozwoliły ocenić wpływ polaryzacji na transport masy w perwaporacji.
Separation of water-ethanol mixture is of great significance for many branches of industry. Separation techniques commonly used to separate above-mentioned mixture have many drawbacks. Pervaporation is one of alternatives. To make this process more applicable a mathematical model was created. The Flory-Huggins theory, first Fick's law and CFD methods were used in this model. Modeling results enable one to asses the influence of concentration polarization on mass transfer in pervaporation.