Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Regulacja składu fazowego TPFS w zależności od parametrów kalcynacji i recyrkulacji produktu

Tytuł:
Regulacja składu fazowego TPFS w zależności od parametrów kalcynacji i recyrkulacji produktu
Autorzy:
Makara, A.
Kowalski, Z.
Banach, M.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
tripolifosforan sodu
kalcynacja
recyrkulacja TPFS
sodium tripolyphosphate
calcination
sodium tripolyphosphate recirculation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań otrzymywania tripolifosforanu sodu (TPFS) metodą jednostopniową z zastosowaniem recyrkulacji produktu. Badania obejmowały sporządzenie mieszanek wsadowych z kwasów fosforowych ekstrakcyjnych Alwernia, Police oraz kwasu fosforowego termicznego, sody amoniakalnej i recyrkulowanego TPFS, a następnie ich kalcynację. Mieszanki wsadowe otrzymano przy zmiennym stopniu neutralizacji kwasu fosforowego sodą amoniakalną przy zastosowaniu 2,5- i 5-krotnego zawrotu TPFS w postaci fazy I, fazy II lub mieszanki obu faz. Recyrkulacja TPFS oraz dobór parametrów kalcynacji pozwoliły na regulację składu fazowego otrzymywanych produktów, który określono metodą rentgenograficzną.
Mixt. of Na₂CO₃ and extractive or thermal H₃PO₄ (Na₂O/P₂O₅ ratio 1.57–1.77) were optionally enriched with recycled Na₅P₃O₁₀ and heated at 250–550°C for 30–60 min to produce Na₅P₃O₁₀. The product was analyzed for chem. and phase compn. The in-process recycling of Na₅P₃O₁₀ allowed for decreasing the heating temp. and avoiding the presence of Na₄P₂O₇ in the final product.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies