Tytuł pozycji:
Walory prozdrowotne przypraw korzennych
Rośliny przyprawowe, w tym szczególnie przyprawy korzenne odznaczają się szerokim profilem prozdrowotnym. Przeprowadzone badania naukowe potwierdzają, że regularne ich spożywanie wiąże się z istotnym wpływem na organizm człowiek. Przypisuje się im m.in. zapobieganie chorobom układu krążenia, właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, redukcję stężenia glukozy we krwi na czczo czy działanie gastro-, nefro- i hepatoprotekcyjne. Z tego względu przyprawy korzenne powinny stanowić stały element diety człowieka.
Spices are characterized by a wide health-promoting profile. Research confirms that their regular consumption is associated with significant effects on the human body. They are characterized by the prevention of cardiovascular diseases, antioxidant and anti-inflammatory properties, reduction of fasting blood glucose levels, as well as gastro-, nephro- and hepatoprotective effects. For this reason, spices should be a regular component of the human diet.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).