Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Novel sweeteners : isomaltulose, D-tagatose, trehalose and sucromalt – their description and properties ®

Tytuł:
Novel sweeteners : isomaltulose, D-tagatose, trehalose and sucromalt – their description and properties ®
Autorzy:
Świąder, Katarzyna
Lipska, Aleksandra
Boyko, Nadiya
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
novel food
novel sweeteners
isomaltulose
D-tagatose
trehalose
sucromalt
nowa żywność
nowe substancje słodzące
izomaltuloza
D-tagatoza
trehaloza
sukromalt
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The food and pharmaceutical industries are still looking for sweeteners that could be suitable alternatives to sucrose. Substances that will impart a sweet taste but at the same time have a sufficiently low Glycemic Index so that they can be used in products aimed at diabetics, among others. Noteworthy are the new sweeteners classified as novel foods under the Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council on novel foods. These substances include isomaltulose, D-tagatose, trehalose and sucromalt. The objectives of this study were to characterize these substances and discuss their physical and chemical, nutritional and health properties, safety of use, and applicability in products. The discussed new sweeteners are characterized by a lower sweetness in comparison to sucrose, therefore, in order to obtain the same sweetness in products, they should be used in appropriately larger concentrations. However, the new sweeteners do not raise blood glucose levels quickly and cause less insulin secretion than glucose, so they are recommended for use in products aimed at diabetics.
Przemysł spożywczy i farmaceutyczny nadal poszukuje substancji słodzących, które mogłyby być odpowiednią alternatywą dla sacharozy. Substancji, które będą nadawały słodki smak, ale jednocześnie będą miały odpowiednio niski indeks glikemiczny, tak aby mogły znaleźć zastosowanie w produktach skierowanych między innymi do diabetyków. Na uwagę zasługują nowe substancje słodzące, zaliczane do nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) 2015/2283 w sprawie nowej żywności. Do substancji tych zaliczamy izomaltulozę, D-tagatozę, trehalozę i sukromalt. Celem pracy było dokonanie charakterystyki tych substancji oraz omówienie ich właściwości fizycznych i chemicznych, odżywczych i zdrowotnych, bezpieczeństwa stosowania oraz możliwości aplikacyjnych w produktach. Omówione nowe substancje słodzące charakteryzują się niższą słodyczą w porównaniu do sacharozy, dlatego aby uzyskać w produktach identyczną słodycz należy je zastosować w odpowiednio większych stężeniach. Nowe substancje słodzące nie podnoszą szybko poziomu glukozy we krwi i powodują mniejsze wydzielanie insuliny w porównaniu z glukozą, dlatego rekomendowane jest stosowanie ich w produktach skierowanych dla diabetyków.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies