Tytuł pozycji:
Wybrane cechy fizyczne ziarna jęczmienia nieoplewionego i oplewionego w funkcji wilgotności
Badaniom poddano ziarno jęczmienia nieoplewione odmiany Rastik oraz oplewione odmiany Rataj. Wyznaczono kąt tarcia zewnętrznego, kąt naturalnego usypu, gęstość usypową, oraz pracę ściskania potrzebną do osiągnięcia zadanego poziomu naprężenia. Wyznaczane wielkości przedstawiono w funkcji wilgotności z uwzględnieniem wybranych powierzchni trących. Wzrost wilgotności ziarna powodował wzrost kąta tarcia zewnętrznego, przy czym większe wartości obserwowano w przypadku ziarna nieoplewionego. Wzrost wartości kąta usypu naturalnego zaobserwowano jedynie w przypadku ziarna nieoplewionego. Największą wartość gęstości usypowej ziarno nieoplewione osiągało przy wilgotności 16%, a ziarno oplewione przy wilgotności 15%. Badania wykazały także, że wzrost wilgotności ziarna powodował zwiększenie pracy ściskania potrzebnej do osiągnięcia naprężenia 1,5 MPa, przy czym większe wartości występowały w przypadku ziarna nieoplewionego.
The study was conducted on hulled and husky barley grain. Slope angle, angle of internal friction and energy required to obtain certain stress level were estimated. The effect of moisture content and different construction materials were taken under consideration. The increase of moisture content increased the angle of internal friction. Higher values were observed for hulled grain. The increasing moisture content increased the bulk density of the hulled grain, however, no effect on husky grain was observed. Maximum value of husky grain density was achieved at moisture content 15% and of hulled grain at moisture content 16%. The study revealed that the increase of moisture content significantly increased the compression required to obtain stress level of 1,5 MPa. Besides, hulled barley grain needed less energy than husky grain compressed to the same level of stress.