Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ługowanie żużla zawiesinowego z jednostadialnego procesu otrzymywania miedzi roztworami wodorotlenku sodu

Tytuł:
Ługowanie żużla zawiesinowego z jednostadialnego procesu otrzymywania miedzi roztworami wodorotlenku sodu
Autorzy:
Gargul, K.
Bukowska, A.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
żużel zawiesinowy
ługowanie
odmiedziowanie
miedź blister
flash smelting slag
leaching
decopperization
blister copper
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Żużel zawiesinowy z pieca topiącego koncentraty do miedzi blister zawierający ok. 14% miedzi oraz 2-4% ołowiu poddano wysokotemperaturowemu procesowi odmiedziowania i stop Cu-Pb-Fe będący produktem procesu odmiedziowania konwertowano w piecu elektrycznym. Interesującą alternatywą w stosunku do obecnie prowadzonego procesu przetwarzania żużla zawiesinowego byłaby jego hydrometalurgiczna przeróbka i selektywny odzysk Cu i Pb. Zaprezentowano wyniki badań laboratoryjnych ługowania żużla zawiesinowego roztworami NaOH. Przeprowadzone doświadczenia pozwoliły na określenie parametrów procesu, przy których zawartość Pb w osadzie po ługowaniu osiąga najniższą wartość wynoszącą 1,52%.
Furnace slag from direct-to-blister smelting of Cu concns. (12.7% Cu and 3.05% Pb) was leached with NaOH soln. to remove Pb. The leaching at optimum parameters (temp. 80°C, NaOH concn. 4 M, 120 min, liq/solid phase ratio 50:1) resulted in decreasing the Pb content down to 1.52% at a const. Cu content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies