Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ układu technologicznego linii rozdrabniania na energochłonność procesu

Tytuł:
Wpływ układu technologicznego linii rozdrabniania na energochłonność procesu
Autorzy:
Łysiak, G.
Laskowski, J.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
rozdrabnianie
energia
schemat technologiczny
rozdrabniacz bijakowy
cereal grain
grinding
energy
technological arrangement
hammer mill
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W opracowaniu przedstawiono wpływ układu technologicznego linii rozdrabniania na energochłonność procesu i jakość uzyskiwanych produktów. Surowiec do badań stanowiły ziarno pszenicy, żyta i jęczmienia o wilgotności 12%. Rozdrabnianie prowadzono przy zastosowaniu rozdrabniacza bijakowego w trzech różnych układach technologicznych linii: rozdrabnianie jednoetapowe, dwuetapowe z odsiewaniem nadwymiaru oraz wieloetapowe bez sita. Stwierdzono, że układ technologiczny linii istotnie wpływa na nakłady energetyczne oraz jakość końcowych produktów. Najwyższe wartości zużycia energii uzyskano w układzie jednoetapowym (tradycyjnym). Zastosowanie w linii rozdrabniania odsiewania nadwymiaru do ponownego rozdrobnienia pozwoliło na zmniejszenie nakładów energii przy dwuetapowym cyklu o 35%, a wieloetapowym bez sita aż o 70%.
Paper discussed the effect of technological arrangement of grinding line on energy consumption in the process and on the quality of obtained products. Wheat, barley and rye grains of 12% moisture content were used in tests. Grain was ground in a hammer mill set up in three different technological arrangements: as single stage grinding, two-stage grinding with sifting of oversized fraction and multistage grinding without any sifting. It was found that the technological arrangement of processing line significantly affected energy inputs and the quality of final products. The highest energy consumption was observed at single stage 9traditional) grinding arrangement. Application of grinding with sifting of oversized fraction to be ground again, reduced the energy inputs at two-stage cycle by 35%, whereas the multistage grinding without any sieving by as much as 70%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies