Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza instrumentalna kompozycji olejków eterycznych z roślin baldaszkowatych (apiaceae) na przykładzie olejku anyżowego

Tytuł:
Analiza instrumentalna kompozycji olejków eterycznych z roślin baldaszkowatych (apiaceae) na przykładzie olejku anyżowego
Autorzy:
Kwaśny, J.
Vogt, O.
Lasoń, E.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
olejek eteryczny
olejek anyżowy
Pimpinella anisum L.
analiza instrumentalna
essential oil
anise oil
instrumental analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dokonano charakterystyki olejku anyżowego pozyskanego z suszonych nasion biedrzeńca anyż (Pimpinella anisum L.) nazywanego potocznie anyżem. Skład wyizolowanej mieszaniny analizowano metodami GC-MS, TLC, HPLC, FT-IR oraz UV-Vis. Głównym składnikiem otrzymanej mieszaniny był trans-anetol. Potwierdzono również obecność innych związków z grupy pochodnych fenylopropanu, takich jak estragon, aldehyd anyżowy i metyloeugenol. Licznie reprezentowana była również frakcja terpenoidów.
Characteristics of the essential oil obtained from dried anise seeds (Pimpinella anisum L.), commonly called aniseed was presented. The chemical composition of isolated mixture was analyzed by GC-MS, TLC, HPLC, FT-IR and UV-Vis. The main component of the obtained mixture was trans-anethole. Presence of other compounds from the group of phenylopropane derivatives, such as tarragon, anise aldehyde and methyleugenol was also confirmed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies