Tytuł pozycji:
Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych
Kwasy nukleinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem pod względem zastosowania ich w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz żywnościowym. Określono wpływ dodatku długo- i krótkołańcuchowych kwasów nukleinowych na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych. Badania wykazały występowanie specyficznych interakcji pomiędzy żelatyną a kwasami nukleinowymi oraz pozwoliły na ocenę wpływu tych oddziaływań na twardość, kohezyjność, gumowatość oraz lepkość żeli.
Two pork gelatin solns. were prepd. in deionized H2O (6.66 and 10% by mass) at 65°C and then gelled at 10°C for 24 h. The well-defined portions of the gelatin were added to solns. of two types of nucleic acids (short- and long-chain, gDNA and fDNA, resp.) dissoloved in a buffer (Tris-HCl and EDTA, pH 7.5) and mixed with deionized H2O to obtain concns. in the range of 0.001–0.1% by mass. The hardness, cohesiveness, elasticity, gumminess and viscosity at 40°C of obtained gelatin gels were detd. The mech. parameters of gelatin gels were deteriorated in the presence of gDNA but an improvement of these parameters was obsd. for the gel cong. 10% gelatin and 0.1% fDNA.
1. Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).
2. Praca powstała w wyniku realizacji projektu badawczego o nr 2016/23/N/NZ9/02227 finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki.