Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chromatografia gazowa w wykrywaniu zafałszowań żywności

Tytuł:
Chromatografia gazowa w wykrywaniu zafałszowań żywności
Autorzy:
Stój, A.
Pytka, M.
Wlazły, A.
Sosnowska, B.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
chromatografia gazowa
zafałszowania żywności
chromatografia
gas chromatography
food adulterations
chromatography
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono zastosowanie chromatografii gazowej do wykrywania zafałszowań herbaty, kawy, win, soków, napojów spirytusowych, olejów, miodów, mleka, serów i mięsa. Za pomocą chromatografii gazowej oznacza się związki lotne po ekstrakcji lub związki nielotne po ekstrakcji i derywatyzacji. Związki te są wskaźnikami zafałszowań produktów żywnościowych. Obróbka danych metodami chemometrycznymi wskazuje różnice między produktami autentycznymi i zafałszowanymi.
The application of gas chromatography for detection of tea, coffee, wine, juice, spirit, oil, honey, milk, cheese and meat adulterations were presented in this paper. The volatile compounds after extraction or the non-volatile compounds after extraction and derivation were determined by gas chromatography. The mentioned compounds are indicators of adulterations of food products. The data processing by chemometric methods shows the differences between the authentic and adulterated products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies