Tytuł pozycji:
Pomiar wilgotności wybranych proszków spożywczych dielektryczną metodą bezkontaktową
W pracy badano przydatność dielektrycznej metody bezkontaktowej do pomiaru wilgotności proszków spożywczych na przykładzie maltodekstryny średnio-scukrzonej, mąki grochowej instant, suszonego hydrolizatu białkowego i suszonego koncentratu czosnku. Zastosowana metoda należy do grupy dielektrycznych metod pomiarowych, wykorzystujących zależność stałej dielektrycznej ε badanego materiału od jego wilgotności. Pozwala również dokonywać pomiaru z pewnej odległości, bez kontaktu z badanym materiałem.
In this study, the suitability of the contact-less method for measuring the humidity of food powders, including medium-saccharaified maltodextrin, instant pea meal, dried protein hydrolysate and dried garlic concentrate, was experimentally investigated. The method applied belongs to a group of dielectric measuring methods, making use of the relation of the dielectric constant ε of material being tested with its humidity. It also allows the measurements to be taken from a certain distance, without any contact with material being tested.