Tytuł pozycji:
Analiza wpływu transportu na jakość surowca w przemyśle mleczarskim
Przemysł mleczarki jest bardzo wrażliwy na jakość surowca do produkcji. Mleko, bowiem jest produktem spożywczym o krótkim terminie trwałości, stąd podczas jego produkcji i transportu muszą być przestrze-gane ściśle określone normy jakościowe. Transport mleka to szereg istotnych działań, w których kluczowe jest utrzymywanie określonej temperatury oraz sterylności środków transportu. Od jakości transportu zależy jakość surowca. W niniejszym referacie skoncentrowano się na przedstawieniu elementów decydujących o jakości surowców w przemyśle mleczarskim w kontekście procesów transportowych.
The dairy industry is very sensitive to the quality of raw materials for production. Milk is a food product because of the short term stability and during its production and transport must be complied with strictly defined quality standards. Transport of milk several processes in which it is essential to maintain a specific temperature and sterility of transport. The quality of transport depends on the quality of the raw material. This paper focuses on the presentation of the elements determining the quality of raw materials in the dairy industry in the context of transport processes.