Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena współczynników termicznych procesu nadtapiania odlewu ze stopu Al-8%Fe metodą GTAW

Tytuł:
Ocena współczynników termicznych procesu nadtapiania odlewu ze stopu Al-8%Fe metodą GTAW
Autorzy:
Orłowicz, A. W.
Trytek, A.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
stop Al-Fe
nadtapianie odlewu
metoda GTAW
alloy Al-Fe
melting efficiency
thermal efficiency
GTAW process
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono badania sprawności cieplnej i sprawności topienia procesu nadtapiania odlewów ze stopu Al-8%Fe z wykorzystaniem metody GTAW. Ilość ciepła przejętego przez nadtapiany odlew wyznaczono metodą kalorymetryczną. Proces nadtapiania prowadzono w atmosferze argonu zmieniając prędkość skanowania łukiem elektrycznym (vs= 200, 400, 600, 800 mm/min) oraz natężenie prądu spawania (I=50, 100, 200 A).
The study covers to evaluation of the thermal efficiency and melting efficiency in the process of surface fusion process of Al-8%Fe alloy castings. In order to determine the amount of heat absorbed by the casting during the process of its surface fusion the calorimetric measurements were performed. The surface fusion process was performed in argon atmosphere under varied electric arc travel speed (vs = 200, 400, 600, 800 mm/min) and current intensities (I = 50, 100, 200 A). Arc and melting efficiency was determined as a function of the welding current and travel speed and as a function of the energy input per unit fusion length.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies