Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ metody suszenia na właściwości lepkosprężyste suszów jabłkowych

Tytuł:
Wpływ metody suszenia na właściwości lepkosprężyste suszów jabłkowych
Autorzy:
Jakubczyk, E.
Lewicki, P. P.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
relaksacja
jabłka
suszenie
właściwości lepkosprężyste
apples
drying
relaxation
viscoelastic characteristic
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu metody suszenia na właściwości lepkosprężyste otrzymanych produktów na przykładzie jabłek. Badano właściwości lepkosprężyste jabłka na podstawie testu relaksacji. Jabłka suszono konwekcyjnie, ekspandowo, mikrofalowo i sublimacyjnie. Stwierdzono, że metoda suszenia istotnie wpływała na właściwości lepkospreżyste. Susz sublimacyjny charakteryzował się najniższym udziałem względnego modułu sprężystości w modelu reologicznym suszonej tkanki. Suszenie ekspandowe powodowało zmniejszenie sprężystości tkanki w porównaniu z suszem konwekcyjnym. Ściany komórkowe tkanki w procesie suszenia mogą ulec rozerwaniu lub przy częściowym usunięciu wody może dochodzić do zwiększenia stężenia składników i wzrostu lepkości płynów wewnątrz struktur tkankowych.
The study dealt with the influence of drying method on viscoelastic characteristics of dried products on an example of apples. Viscoelastic properties were determined on the basis of relaxation test. The apples were dried by convection, expanding, microwaves and lyophilization. The results showed significant effect of the product. Lyophilized dried material was characterized by lowest elasticity modulus in rheological model of dried tissue. Expanding reduced elasticity of the tissue in comparison to convection drying. The walls of tissue cells could be damaged during drying or - at partial water removal - the concentration of components and the viscosity of liquids inside the tissue structures may in crease.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies