Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ nasączania próżniowego na cechy fizykochemiczne plastrów jabłek pakowanych próżniowo

Tytuł:
Wpływ nasączania próżniowego na cechy fizykochemiczne plastrów jabłek pakowanych próżniowo
Autorzy:
Biegańska-Marecik, R.
Czapski, J.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
pakowanie próżniowe
właściwości fizykochemiczne
jabłka
vacuum impregnation
physicochemical properties
apples
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy określano wpływ stężenia sacharozy, poziomu ciśnienia oraz czasu odpowietrzania próżniowego na cechy fizykochemiczne nasączanych próżniowo plastrów jabłek. Stężenie sacharozy w roztworze nasączającym wynosiło:l0, 20 30 i 40%; poziom ciśnienia: 40, 60, 80 i 100 mbar oraz czas odpowietrzania próżniowego plastrów: 5, 10 i 15 min. Zastosowanie nasączania próżniowego, jako metody obróbki plastrów jabłek, dało produkt o nowych cechach sensorycznych, plastry nabierały szklistego wyglądu a ich barwa stawała się bardziej żółta. Najlepsze wysycenie plastrów uzyskano stosując najniższe ciśnienie do odpowietrzania i nasączania próżniowego. Wzrost zawartości sacharozy w roztworze obniżał stopień wysycenia plastrów oraz powodował obniżenie ich jasności.
The effects of sucrose concentration, vacuum pressure and vacuum deaerating time on physicochemical properties and sensory quality of vacuum impregnated apple slices were studied. Vacuum deaerating time between 5 and 15 min., vacuum pressure between 40 and 100 mbar and sucrose concentration between 10 and 40% were applied. The apple slices after vacuum impregnation had glassy appearance and their colour became more yellow. The lowest vacuum pressure was the best for apple slices vacuum impregnation. It was observed that as the sucrose concentration increased, both brightness and impregnation level of apple slices decreased.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies