Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An alternative plant for sustainable future: some biochemical properties of watercress (Nasturtium officinale R.Br.)

Tytuł:
An alternative plant for sustainable future: some biochemical properties of watercress (Nasturtium officinale R.Br.)
Autorzy:
Bulut, Hilal
Yılmaz, Serdar Murat
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
fatty acid
lipophilic vitamin
phytosterol
Türkiye
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Watercress, a semi-aquatic plant with high nutritional value, is a member of the Brassicaceae family. It is widely distributed in wetlands in Turkey and grows in or around water. This study aimed to determine some biochemical properties of Nasturtium officinale grown in eastern Turkey, such as fatty acids, lipophilic vitamins, and phytosterols. In this context, plant collected from a predetermined area were separated into roots, stems, and leaves after the washing process in the autumn of 2023. Chemical characterisation was determined by techniques such as gas chromatography for fatty acids and HPLC for vitamins and sterols. The importance of the components contained in the plant was revealed by evaluating the results obtained in the light of the literature. These results show that linolenic acid (C18:n3 LNA) was found to be present in the root at a rate of 22.71% and in the leaf at a rate of 42.45%. Palmitic acid (C16:0) was found in the stem at a rate of 17.73%. The lipophilic vitamin analysis of watercress revealed the presence of vitamins K1, K2, D2, D3, δ-tocopherol, α-tocopherol, ergosterol, sterol, β-sitosterol, retinol, and retinol acetate. It was determined that ergosterol had the highest value in the leaf part (416.5 mg/g-1).
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies