Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich

Tytuł:
Skrobia ziemniaczana jako źródło cieczy wiążącej w granulacji materiałów sypkich
Autorzy:
Derbiszewski, Bogdan
Orczykowska, Magdalena
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
skrobia ziemniaczana
granulacja
materiały sypkie
lepkość
potato starch
granulation
loose materials
viscosity
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono ocenę możliwości zastosowania kleików z komercyjnej skrobi ziemniaczanej jako źródła stanowiącego ciecz wiążącą w procesie granulacji jedno- i wieloskładnikowych materiałów sypkich. Oceny tej dokonano poprzez analizę właściwości reologicznych badanych kleików skrobiowych, uwzględniając m.in. stabilność struktury tych kleików oraz ich granicę płynięcia. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wysokie wartości lepkości kleików skrobiowych i znacząca sztywność ich struktury wewnętrznej nie są gwarancją odporności tej struktury na działanie sił zewnętrznych, mogą ponadto obniżać efektywność samego procesu granulacji.
Przedstawiono ocenę możliwości zastosowania kleików z komercyjnej skrobi ziemniaczanej jako źródła stanowiącego ciecz wiążącą w procesie granulacji jedno- i wieloskładnikowych materiałów sypkich. Oceny tej dokonano poprzez analizę właściwości reologicznych badanych kleików skrobiowych, uwzględniając m.in. stabilność struktury tych kleików oraz ich granicę płynięcia. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wysokie wartości lepkości kleików skrobiowych i znacząca sztywność ich struktury wewnętrznej nie są gwarancją odporności tej struktury na działanie sił zewnętrznych, mogą ponadto obniżać efektywność samego procesu granulacji.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies