Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie przyczepności warstwy tlenkowej powstałej na stali 10CrMo9-10

Tytuł:
Badanie przyczepności warstwy tlenkowej powstałej na stali 10CrMo9-10
Autorzy:
Gwoździk, M.
Nitkiewicz, Z.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
stal 10CrMo9-10
warstwy tlenkowe
SEM
EDS
test zarysowania
10CrMo9-10 steel
oxide layers
scratch test
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Materiał do badań stanowiła stal 10CrMo9-10 eksploatowana w temperaturze 575 °C w czasie 100 000 godzin. Przeprowadzono charakterystykę mechanicznych właściwości warstwa tlenków - stal (podłoże) na podstawie badań za pomocą Scratch Testu. Określono przyczepność warstw tlenkowych, siłę tarcia, współczynnik tarcia, głębokość zarysowania, a także wyznaczono siłę, przy której Warstwa uległa delaminacji. Stwierdzono, że powstała warstwa tlenków pod wpływem przyłożonego nacisku ulega szybszej degradacji W miejscach, w których występuje porowatość oraz nieciągłości.
10CrMo9-10 steel operated at the temperature of 575 °C during 100 000 hours was the studied material. Mechanical properties of the oxides layer - steel (substrate) wwere characterised on the basis of scratch tests. The adhesion of oxide layers, friction force, friction coefficient, scratching depth were determined as well as the force at which the layer was delaminated. lt has been found that the oxide layer formed under the influence of applied pressure is more degradation in the areas where are a pores and cracks.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies