Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An energy method for predicting and suppressing the instability of a three-dimensional thermoacoustic coupling system with a micro-perforated plate

Tytuł:
An energy method for predicting and suppressing the instability of a three-dimensional thermoacoustic coupling system with a micro-perforated plate
Autorzy:
Xing, Xue
Ma, Bingjie
Du, Jingtao
Liu, Yang
Liu, Zhigang
Han, Xiao
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
thermoacoustic coupling system
micro-perforated plate
modified Fourier series
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The Micro-Perforated Plate (MPP) is widely used in the noise control field with advantages of high temperature resistance and being suitable for high-speed flow fields. In this paper, an analytical model of the three-dimensional thermoacoustic coupling system suppressed by the MPP is established through the energy principle and Rayleigh-Ritz method. A modified Fourier series will be applied to characterize the sound pressure distribution function to meet arbitrary impedance boundary conditions. Based on the sound intensity and divergence, the energy transmission path and distribution law of energy sources and traps are analyzed. The suppression mechanism of a MPP on the thermoacoustic instability is revealed.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies