Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie ułamkowych modeli reologicznych do oceny właściwości lepkosprężystych żeli skrobiowych

Tytuł:
Zastosowanie ułamkowych modeli reologicznych do oceny właściwości lepkosprężystych żeli skrobiowych
Autorzy:
Orczykowska, M.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
ułamkowy model reologiczny
żele skrobiowe
właściwości lepkosprężyste
fractional rheological model
starch paste
viscoelastic properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono analizę stanu mechanicznego struktury żeli skrobiowych otrzymanych ze skrobi o różnym pochodzeniu botanicznym. Oceny struktury żeli skrobiowych dokonano na podstawie zaproponowanego, własnego, ułamkowego modelu reologicznego. Stanowi on uogólnienie propozycji Maxwella-Wiecherta, która dotyczyła sposobu łączenia elementów mechanicznych. Wyznaczono parametry reologiczne tego modelu i oceniono ich zależność od zawartości amylozy w żelach skrobiowym.
Analysis of mechanical structure of starch gels obtained from starches of different botanical sources is presented in the paper. The assessment of starch gel structure was made using the own fractional rheological model being the generalization of Maxwell-Wiechert approach dealing with mechanical components combination. The rheological parameters of this model were determined and their dependence on the content in starch gel was estimated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies