Tytuł pozycji:
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Len zwyczalny (Linum usitatissimum) to roślina o niebieskich kwiatach, która wytwarza drobne i płaskie nasiona (siemię lniane), które mogą być stosowane jako całe ziarna, mąka lub olej. Siemię lniane zawiera również śluz, który niesie właściwości zdrowotne oraz funkcjonalne. Korzystnie wpływa na organizm między innymi regulując perystaltykę jelit czy zmniejszając stany zapalne. Nasiona lnu są źródłem kwasów tłuszczowych, takich jak kwas α-linolenowy, białka, związków fenolowych, błonnika oraz minerałów. Siemię lniane jest powszechnie wykorzystywane na całym świecie jako składnik płatków śniadaniowych, herbatników czy chleba. Dodatek siemienia lnianego do przekąsek, takich jak chipsy czy ciastka jest dobrym sposobem na dostarczanie składników odżywczych, a tym samym wzbogacanie diety. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne siemię lniane jest określane jako superfood i może być wykorzystywane do produkcji żywności funkcjonalnej.
Linseed (Linum usitatissimum) is a blue-flowered plant that produces small and flat seeds. The seeds can be used as whole grains, flour or oil. Flaxseed also contains mucilage, which carries health and functional properties. Among other things, flaxseed has a beneficial effect on the body by regulating intestinal peristalsis or reducing inflammation. Flaxseed is a source of fatty acids such as α-linolenic acid, protein, phenolic compounds, fibre and minerals. Flaxseed is widely used worldwide as an ingredient in breakfast cereals, biscuits or bread. Adding flaxseed to snacks such as crisps or biscuits is a good way to provide nutrients and thus enrich the diet. Due to its health-promoting properties, flaxseed is referred to as a superfood and can be used in the production of functional foods.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).