Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości fizykochemiczne granulatu z drobnoziarnistych odpadów rumianku

Tytuł:
Właściwości fizykochemiczne granulatu z drobnoziarnistych odpadów rumianku
Autorzy:
Cwalina, Paweł
Obidziński, Sławomir
Miastkowski, Krzysztof
Wądołowski, Szymon
Kowalczuk, Karol
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
rumianek
odpady
granulat
pasza
nawozy
chamomile
waste
pellets
feed
fertilizers
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań właściwości fizycznych i chemicznych granulatu otrzymanego z odpadów zielarskich (rumianek) z dodatkiem lepiszcza w postaci roztworów melasy o różnym stężeniu. Podczas badań określono wpływ parametrów materiałowo-procesowych na właściwości fizyczne granulatu. Stosowane surowce (odpady rumianku i melasa) zostały przebadane pod kątem właściwości chemicznych, takich jak zawartość azotu, fosforu, potasu oraz sodu. Do otrzymania granulatu w procesie granulacji bezciśnieniowej wykorzystano granulator talerzowy, wyposażony w talerz granulacyjny o wymiarach dt = 500 mm, Ho= 120 mm i łopatkę granulacyjną. Badanie procesu granulacji wykonano wg planu Hartleya PS/DS-P, w którym rozpatrywano 17 różnych układów planu.
Fine-grained chamomile waste was wetted with a 20-40% molasses soln. and then granulated in a pressureless granulation process using a disc granulator equipped with a granulation blade. The tests were carried out according to the Hartley PS/DS-P plan, which included 17 different plan layouts. The N, P, K and Na contents of the raw materials was detd., as well as the moisture content, water activity and compressive strength of the granules. Granules with a compressive strength of 9.88-10.65 N and a high content of granular fraction (> 98%) were obtained.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies