Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Warzywa ekologiczne i konwencjonalne. Porównanie jakości

Tytuł:
Warzywa ekologiczne i konwencjonalne. Porównanie jakości
Autorzy:
Wlazły, A.
Pytka, M.
Stój, A.
Sosnowska, B.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
warzywa ekologiczne
jakość
żywność konwencjonalna
rolnictwo ekologiczne
organic vegetables
quality
conventional foods
ecological agriculture
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono pojęcie żywności ekologicznej, porównano jakość warzyw z produkcji ekologicznej z jakością warzyw z produkcji konwencjonalnej. Badania przeprowadzone w Polsce i na świecie dowodzą, że warzywa ekologiczne w większości przypadków zawierają więcej związków fenolowych, witaminy C, cukrów i związków mineralnych niż warzywa z produkcji konwencjonalnej. Nie jest to jednak regułą, bo często wpływ na wynik ma odmiana warzywa, które uprawiano. Produkty ekologiczne zawierają mniej azotanów i pestycydów, są więc atrakcyjniejsze dla konsumenta. Na podstawie dotychczasowych badań trudno jest określić, które z warzyw zawierają mniej metali ciężkich, gdyż trafiają one do roślin z wielu źródeł.
The article discusses the concept of organic food as well as it presents a comparison of quality of the vegetables from the organic production and vegetables from the conventional production. Various studies, as carried out in Poland and around the world have shown that organic vegetables in most cases are superior to conventional vegetables in terms of the content of phenolic compounds, vitamin C, sugars and minerals. It is not a rule, however, as the result is often affected by type of the cultivated vegetable. Organic vegetables contain less nitrates and pesticides, so it makes them more attractive to the consumer. On the grounds of the so-far conducted studies, it is difficult to determine which vegetables contain lower quantities of heavy metals as they are absorbed by the plants from many sources.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies