Tytuł pozycji:
The energy efficiency and ecological benefits of low-power furnaces powered by secondary biofuel
The application of FAME obtained from was te vegetable oil has become a very attractive fuel, because, apart from being an energy carrier, it is also a solution for burdensome waste. Based on conducted research, the author presents the influence of FAME on the basie operational parameters of a low-power furnace. The following parameters were analysed: the air excess factor, the temperature of exhaust gases, and the concentration of toxic compounds in exhausts during the combustion process. The thermal energy was measured both for FAME and for its mixtures with heating oil. The appropriately applied combustion conditions as well as suitable composition of the fuel provide an ecological and effective supply for commercial low-power furnaces.
Zastosowanie FAME pochodzącej z odpadowych olejów roślinnych jako paliwa nabiera coraz większego znaczenia, ponieważ oprócz tego, że może być źródłem energii - rozwiązuje również problem utylizacji uciążliwych dla środowiska odpadów. Na podstawie przeprowadzonych badań określono wpływ FAME na przebieg podstawowych parametrów procesu spalania w urządzeniu kotłowym małej mocy. Określono zmiany współczynnika nadmiaru powietrza, zmiany temperatur gazów spalinowych, zmiany stężeń toksycznych składników spalin w trakcie procesów spalania. Ustalono ilości energii cieplnej wytworzonej w instalacji kotłowej w trakcie spalania FAME i jego mieszanin paliwowych z olejem opałowym. Kontrolowane zmiany parametrów procesowych warunków spalania FAME i wybranych mieszanin z olejem opałowym pozwalają na ekologiczne prowadzenie procesów spalania w komercyjnych kotłach małej mocy.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.