Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stężenie składników mineralnych i odczyn wód gruntowych spod długoletnich doświadczeń łąkowych w rejonie Falent

Tytuł:
Stężenie składników mineralnych i odczyn wód gruntowych spod długoletnich doświadczeń łąkowych w rejonie Falent
Autorzy:
Sapek, B.
Nawalany, P.
Barszczewski, J.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
woda gruntowa
doświadczenie wieloletnie
użytki zielone
stężenie składników mineralnych
groundwater
concentration of mineral components
long-term experiments
grassland
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Badano wpływ oddziaływania długoletnich doświadczeń łąkowych (1993-2000) na stężenie N-NO3, N-NH4, P-PO4, Cl, Na, K, Mg i Ca oraz odczyn wody gruntowej. Wykazały one swoisty wpływ tych składników na jakość wody gruntowej, zależny od właściwości gleby, warunków wilgotnościowych i nawożenia, a także od warunków pogodowych w danym roku. Poza pH i stężeniem Cl, stężenie pozostałych składników, zwłaszcza N, P i K, było bardzo zmienne. Ocena różnic jakości wody gruntowej między doświadczeniami i w poszczególnych latach badań wymaga dodatkowej analizy statystycznej. Warunki i działania na doświadczeniach nie mają bezpośredniego wpływu na jakość wody w rowie płynącym w pobliżu, którą kształtuje suma oddziaływań wszystkich pobliskich pól, łąk i pastwisk.
The effect of long-term grassland experiments on pH and the concentration of N-NO3, N-NH4, P-PO4, Cl, Na, K, Mg and Ca in groundwater was studied. Mean concentrations from the years 1993–2000 demonstrated a specific impact of experiments on groundwater quality, depending on soil properties, soil moisture, fertilization and meteorological conditions in a given year. Apart from pH and Cl, the concentration of remaining nutrients displayed great variability. Evaluation of differences in groundwater quality between experimental variants and years would needs further statistical analysis. Local conditions and experimental treatments did not have direct effect on water quality in a stream flowing near the experiments. This quality is a reflection of combined effect of all nearby fields, meadows and pastures, through which this streams flows.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies