Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ parametrów procesu na formowanie warstwy azotowanej stali austenitycznej

Tytuł:
Wpływ parametrów procesu na formowanie warstwy azotowanej stali austenitycznej
Autorzy:
Baranowska, J.
Giza, P.
Misztal, D.
Siemieniecka, J.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
stal austenityczna
azotowanie niskotemperaturowe
faza S
austenitic stainless steel
low temperature nitriding
S-phase
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono wyniki badań warstw azotowanych gazowo stali austenitycznej. Szczególny nacisk położono na formowanie warstwy w procesie azotowania niskotemperaturowego pod kątem tworzenia fazy S i wydzieleń azotkowych. Azotowanie prowadzono w atmosferze o zmiennej zawartości amoniaku oraz w różnej temperaturze obróbki. Badania wykazały istotny wpływ temperatury na szybkość wzrostu warstwy i jej budowę fazową. Warstwy otrzymane w temperaturze 500°C, nawet w atmosferze azotującej zawierającej bardzo małą zawartość amoniaku (5%), oprócz fazy S wykazują obecność azotków chromu CrN.
The paper presents results of studies on layers formation during low temperature nitriding of austenitic stainless steel. Formation of S-phase and nitrides precipitations are in the main focus of the investigations. Nitriding has been carried out in various ammonia atmosphere and at different temperature it was found that temperature was the crucial factor influencing both growth kinetics and phase composition of the layers. Layers obtained at 500°C even in very low ammonia atmosphere (5%) demonstrated a presence of CrN precipitations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies